torsdag den 29. oktober 2015

Den vittige Nell Gwynn

Karl 2. af England elskede damer. Han havde en dronning ved navn Katarina af Braganza. Hun var ganske vist en dydig og religiøs kvinde, men ikke et match for den sanselige Karl. Derfor havde han mange elskerinder (tit samtidig.) De fleste var adelige damer, og så var der Nell Gwynn.

 
Karl 2

Nell var af folket, og voksede op i sin mors bordel. Der serverede hun øl for kunderne, og leverede måske også andre tjenester. Da hun blev teenager, solgte hun i hvert fald appelsiner i et teater. Det lyder jo uskyldigt nok, men disse piger solgte også deres krop.

 Hun blev selv skuespiller, og havde et stort talent for komedier. I april 1668 mødte hun kongen. De så det samme stykke, og han inviterede hende til middag. Kongens bror var der også. Historien går at da der skulle betales, opdagede de to kongelige, at ingen af dem havde nogle kontanter. Nell jokede så, at hun aldrig før havde været i så fattigt selskab.

 
Nell


Kongen var betaget og ville tilbringe natten med hende. Hun bad om penge, hvilket han ikke var vant til. Han sagde nej, men de blev ikke uvenner af den grund. Nell endte dog som hans elskerinde. Hun havde haft to andre elskere ved navn Karl, så hun kaldte kongen Karl den tredje.

 
Dronning Katarina

Nell var nok lidt sjovere


Hun fortsatte som skuespiller i flere år, og fik 2 sønner med Karl. Hun var ikke så grådig som de andre elskerinder. Hun nøjedes med et hus og en beskeden pengesum. Hun var dog utilfreds med, at hendes søn (den anden var død som lille), ikke havde fået en titel. Det havde kongens andre uægte sønner nemlig.

Historien går, at hun løste problemet med sit vid. Da Karl kom på besøg, kaldte hun på drengen, og sagde: ”kom her, din lille horeunge, og sig goddag til din far. ” Da kongen protesterede, svarede hun ”Deres majestæt har ikke givet mig noget andet navn, jeg kan kalde ham. ” Kongen gjorde så sønnen til Earl af Burford.

 
Nells søn med Karl


Der findes flere historier om Nells vid. En gang var hun oppe at skændes med en adelig dame, der kaldte Nell en luder. Hun svarede, at det kunne godt være, hun var opvokset i et bordel. Men hun var kun en mands luder ”Men du er præstedatter og har tre eller fire mænd. ”

Nell kunne ikke lide Karls anden elskerinde, den franske adelsdame Louise de Kérouaille. Hun var meget stolt af sin baggrund. En dag ved hoffet bar Nell sorg, samme kostume Louise havde båret, da en fransk prins døde. En mand var død og man spurgte hvilken relation, han var til Nell? (Man bar typisk kun sort, når en slægtning døde.) Nell svarede, at han var samme relation til hende, som den franske prins til Louise.
 
 
Louise de Kérouaille

Citatet Nell er mest kendt for, kom en dag, en vred folkemængde omringede hendes vogn. De troede hun var Louise. Denne var upopulær fordi hun var katolik, og man mente, hun var fransk spion. Nell stak smilende hoved ud af karetens vindue, og sagde: ”Godtfolk. I tager fejl. Jeg er den protestantiske luder. "

Da Karl lå for døden i 1685, bad han sin bror og arving om ikke at lade stakkels Nelly sulte. Broderen betalte hendes gæld, og gav hende en pension. Hun døde to år senere af et slagtilfælde, muligvis på grund af syfilis. Hun var 37 år gammel.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar